07 siječnja 2016

Umjetnost Poleta

Subota, 9. 1. 2016., 19 ur 18 ur, Poli Ferlina


Časopis za poeziju Polet su 2007. godine pokrenuli Oleg Morović i Oleg Šuran. U formi fanzina, umnožavan je fotokopiranjem, te je distribuiran "iz ruke u ruku". No Polet nije bio klasičan fanzin – nije nastao iz potrebe za širenjem subkulturnih ideologija i svjetonadzora, nije se bavio undergroundom, niti je njegovao estetiku bez estetike... Polet je bio oblikovan sa svrhom, probirao je najbolje od suvremene poezije, te je njegovao eksperimentalan duh u posteksperimentalnom dobu. U ovom, početnom razdoblju, sadržaj Poleta diseminirao se kroz nastupe čitanja poezije (DIMljenje, Hartera, Pesničenje, ...), web sjedišta, te koncerte sa grupom Cnjotfihter?.

Kao treći član uredništva, 2011. pridružuje se i Andi Pekica, te Polet poprima nešto drugačiji umjetnički pravac. Nastupi su uobličeni u precizne akcije (Jednorog Alfredo, brodogradilišta, Oleg Andi Oleg, Polet i tuljanovina u Makini, Polet na Danskom, ...), a odabir pjesama je pomniji i konceptualno zaokružen.

Ako želimo sadržajno opisati Polet, možemo reči jedino kako pjesme Poleta odlikuje eksperimentiranje sa: formom i medijem; naracijom; jezikom i pismom; likovnošću; semantikom i kodiranjem; te odnos tečnosti pisanja, čitanja i izgovora. Polet je poprimao i nastavlja poprimati različite formate i medije. On je besplatano, kvalitetno i open source u svijetu časopisa poezije.

Odabir pjesma za poslijednji, 43. broj Poleta, izvršio je poznati umjetnik i edukator Alen Floričić.

Oleg Morović je mlad i perspektivan momak. Voli umjetnost.

Andi Pekica je slikar i učitelj (ŠPUD Pula). Živi i radi u Šainima i Puli.

Oleg Šuran je dizajner. Uglavnom ga čila u Istri.

Nema komentara:

Objavi komentar