17 listopada 2013

Drug Rajko Radovanović i Krnja eli Beskorisnost identiteta

Šikuti, subota, 19.10.2013 u 18.00

Alora uvo da će biti zadnja moštra vega lita u Šikuti, i imamo čast da nan će nan u goste doj merikan z Nju Orlinsa drug Rajko Radovanović. Kumpaniju u performansu će mu delati moja drugarica Krnja (zvjezda otvaranja eko tržnice u Puli žetvenjaka miseca). Eko par hrvatskih besid o umetniku.

Rajko Radovanovic, rodjen 1954. Valjevo, SFRJ
Zivi i radi umjetnost u New Orleansu od 2009. Od 1978 to isto je radio u Zagrebu, Brightonu, Manchesteru, Londonu i Istri. Sudjelovao je na preko 200 izlozbi u zemlji i inozemstvu. U svojim radovima upotrebljava razlicite medije kao fotografiju, video, performans, instalaciju, slikanje, skulpturu.
Radovanovic ce u Sikutima postaviti instalaciju koja nastavlja njegov ciklus radova pod nazivom ‘Beskorisnost identiteta’. Koncept tog ciklusa vezan je uz simptome koje on prepoznaje u društvu kao stereotipne u odredjivanju necijeg identiteta. Zloupotreba koncepta identiteta koja se bazira na pojmu ‘razlicitosti’ ili pojmu ‘drugog’ uvijek stigmatizira pojedinca ili grupu i neizbjezno stvara drustvenu marginalizaciju. Tako su politicki establismenti danasnjice, svojom upotrebom medija, popularizirali pojam ‘drugoga’ kao suvremenu definiciju neprijatelja. U kontekstu globalne ekonomske krize tako proizveden koncept ‘razlicitosti’ moralno ‘opravdava’ nasilje nad drugim ljudima.
Upotrebom specificne semantike razlicitih drustvenih zajednica Radovanovic pokusava dekonstruirati svakodneno profiliranje osobnog identiteta pri cemu sam umjetnicki cin postaje jedini jasan modus postojanja indivudualnog ljudskog bica.
Naturalmente da je griljata zagarantovana, kuraja i do vidiva u Šikuti.


Pekica

Nema komentara:

Objavi komentar